Omtale i Morgenavisen

Asbjørn Bergthun

Willoch mistet mål og mæle

Morgenavisen 11. mai 1983

Kåre Willoch måtte til Bergen for å bli målbundet. Riktig- og naturlig nok, var det ingen politiske motstander som sto for stemmetapet – men et ufyselig Bergensvær som opptrådte da statsministeren talte ved avdukingen av minnesmerket over Johan Ludwig Mowinckel i Fyllingsdalen igår, bergenseren som var statsminister tre ganger i mellomkrigsårene og vår bys hittil yngste ordfører da han 1902 svingte klubben, bare 32 år gammel.

Statsminister Kåre Willoch kom til surt regnvær i Fyllingsdalen hvor Stein Ugelvik Larsen, formannen i Minnesmerkekomiteen opplyste de mange fremmøtte om nødvendigheten av «bånd bakover».

– Båndet mellom historien og nåtiden, styrker selvbevisstheten, sa Ugelvik Larsen og la til at Fyllingsdalen har mange store personligheter blant seg – i form av gate- og veinavn. Minnesmerket over Johan Ludwig Mowinckel er da selvfølgelig plassert i veien ved samme navn ved Sikthaugen terrasse, er gitt av Mowinckels rederi A/S og ble igår avduket av den tidligere statsminsters datter, Magda Mowinckel. Tilstede var også ordfører Eilert Eilertsen, styreformannen i rederiet, direktør Einar Falck og stortingsmann Hans Hammond Rossbach fra Venstre som hilste fra partiet Johan Ludwig Mowinckel virket i gjennom hele sitt politiske liv.

Rettlinjet

– Han var en ruvende politisk skikkelse i en tid preget av motsetninger og dype kriser, sa statsminister Kåre Willoch, Johan Ludwig Mowinckel var statsminister for tre regjeringer i tilsammen syv år fra 1924 til 1935, og kom som ingen annen til å personifisere viktige perioder i mellomkrigstidens politikk.

Willoch trakk frem Mowinckels egenskaper, han var en prinsippfast og rettlinjet mann som gav en fast politisk ledelse til det som var tidens politikk, om enn det siden har stått en del strid om hans nedrustningstanker.

Stemmen svinner

Her omtrent grep Bergensværet inn og lammet statsministerens stemmebånd. Regnet silte ned, små, sure vindkast gjorde det ikke lettere for en østlandsk strupe å skulle fungere og den ble svakere, og svakere, til de mange fremmøtte barns store fornøyelse.

– Et øyeblikk, mine unge venner, så skal det bli bedre, sa Kåre Willoch med et smil tilbake til de unge. Men det nyttet ikke, og statssekretær Erling Norvik gled inn og fullførte statsministerens oppfatning av Johan Ludwig Mowinckel. – Sammen med personligheter som Johan Nygaardsvold og Carl Joachim Hambro var han en av dem som bidro til å bevare vårt demokratiske, parlamentariske system gjennom vanskelige år, og bære det frem mot bedre tider, sa Norvik.

Johan Ludwig Mowinckel døde i USA i 1943, 73 år gammel.

Minnesmerker i Fyllingsdalen