Promotering bind 4 – del A

Kari Hoffmann og Svend-Ove Kristiansen fortalte om neste bind i serien «Fyllingsdalen før i tiden». Foto: Kim Bøyum

Dette arbeidet kommer i aller siste liten.

 For abonnenter «Fyllingsdalen før i tiden» heter bokserien som tar for seg hele historien til det som i dag er en bydel i Bergen. Slik har det ikke alltid vært. I bind 4a i serien vil man kunne lese om gårdene og slektene i Fyllingsdalen den gang dette var en jordbruksbygd. Bindet med tittelen «På fedrenes og mødrenes skuldre – slekts- og kulturhistorie» vil komme ut før jul, fastslo Kari Hoffmann og Svend-Ove Kristiansen da Sydvesten møtte dem på stand under Fest-i-dalen på Oasen lørdag.

I aller siste liten

Duoen er henholdsvis redaksjonssekretær og medlem i redaksjonskomiteen. Redaktør er som tidligere Stein Ugelvik Larsen.
Bind 4a tar for seg gårdene fra Tjønnen og nedover til og med Sælen.

Fjerde bind av «Fyllingsdalen før i tiden»

Fjerde bind er fortellingen om folket i Fyllingsdalen.
Først analyseres jordbruksnæringen som levevei. Før traktoren kom, ble arbeidet drevet etter gamle metoder omtrent slik som det hadde vært drevet i århundrer.
Pengehusholdet kom tidlig inn siden dalen lå tett opp til Bergen. Overskuddet fra driften kunne omsettes i byen. Fra de tidligste kobberstikk og tegninger ser vi kone og mann på vei med ved og melkespann på ryggen.
Ved siden av gress som fôr til buskapen, hadde korndyrking vært drevet i lang tid. Dyrking av poteter begynte sent på 1700-tallet og fikk et stort oppsving under Napoleonskrigene da all import ble blokkert av engelske krigsskip.
Omkring 1890 ble grønnsaksdyrking kjent. Fyllingsdalen lå i ideell avstand for transport av ferskvarer til Torget.
Fra midten av 1800-tallet endret mye seg da folketallet økte sterkt. Store familier krevde mer mat og større inntekter.
Gårdsbrukene ble delt, og stadig mindre bruk ble preget av nydyrking og intensivt jordbruk. Samtidig så bøndene seg om etter tilleggsnæringer som ville plusse på inntektene.
Gartneriene kom, en stor minkfarm preget sentrum av dalen og på flere steder ble det anlagt mottak av boss fra byen.
Fra hvert bruk er det stoff om hvert gårdsbruk og beboernes slekt.

– Dette handler om gårdene fra gammelt av, og om hvordan det var de siste årene med drift. Der har vi mange intervjuer med dem som har opplevd hvordan det var å drive gård i Fyllingsdalen. Dette arbeidet kommer i aller siste liten, sier Hoffmann.
Fyllingsdalen i denne sammenheng omfatter også de tidligere gårdene Strømme, Bjørge, Knappen, Bønes og Kråkenes.
– Det er disse gårdene som vil bli omtalt i bind 4b, som vi er kommet langt med arbeidet av, sier Hoffmann.

Frivillig arbeid

Til nå er tre bind utgitt i serien «Fyllingsdalen før i tiden»: Forhistorien, den eldste historien og tiden fremover (2015), Liv og arbeid gjennom historien (2020) og Mørke skyer over dalen – krig og innlemming (2017).

Fjerde bind skal være det siste i bokserien. Men så mye er det å fortelle at noen av gårdene må vente til bind 4b. I det hele tatt er det et massivt frivillig arbeid som er blitt lagt ned for å fortelle Dalens historie.

Publikasjoner